In Memoriam: Safet ef. Karaman

Safet ef. Karaman, imam in a Visegrad mosque, taken away by Serb soldiers in June '92.

Safet ef. Karaman, imam in a Visegrad mosque, taken away by Serb soldiers in June '92.

Safet ef. Karaman was born on 29.11.1949. in Okrugla near Visegrada. He came from a famous religious family – the Karamans. He finished the Gazi Husrev Bey madrasah in Sarajevo in 1973. In 1989 he became an imam in the Emperor’s mosque(Careva dzamija) in Visegrad. He was the main imam(glavni imam) in Visegrad, an official of the Islamic Community of Bosnia and Herzegovina. Besides that, he was one of the founders of the Party of Democratic Action(SDA) in Visegrad and a member of the Main Board(glavni odbor) of the SDA. He refused to leave Visegrad, saying: ”I will not leave Visegrad until my  congregation members do” (“Necu otici iz Visegrada dok ima dzematlija“). On 07.06.1992 he was taken away from his apartment by Serb soldiers and led in an unknown direction. Until today his remains have not been found. These Serb soldiers later returned and took the mosque keys from Safet’s wife Vasva. They looted, set ablaze and bulldozed the mosque. Safet’s father, Mustafa ef. Karaman, also an imam in Okruglo, was harassed and beaten by Serb soldiers in front of his house in Okruglo. He and his wife later escaped to  Gorazde via Medjedja  thanks to guides and resistance soldiers from the First Visegrad Brigade of the Bosnian Army. Safet’s son, who was a a High-school student in Sarajevo, after learning what happened to his father, joined the resistance as an 18-year old.

Read more:

+ In Memoriam: Himzo Demir

+ Destruction of mosques in the Visegrad Municipality

+ Serb Democratic Party Crisis Committee

One Response to “In Memoriam: Safet ef. Karaman”

 1. ŠEHID KARAMAN Says:

  RIJASETU ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI, SARAJEVO MEDŽLISU ISLAMSKE ZAJEDNICE, VIŠEGRAD

  PETICIJA
  ZA PREIMENOVANJE CAREVE DŽAMIJE U VIŠEGRADU U DŽAMIJA ŠEHIDA SAFET EF. KARAMANA

  Bismi’llâh
  Poštovani,
  Nakon rata nametnutog nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini 1992 godine, pa sve do današnjega dana, i sutrašnjeg, i preksutrašnjeg…, muslimani ovog prelijepog balkanskog podneblja usred Europe ne mogu više izdvojiti ni jedan dan koji bi bio nazvan najgorim, ili najbolnijim, ili najtragičnijim… Gotovo da nema časa kada se ne otkrivaju nove masovne grobnice, ili se ne klanjaju masovne dženaze žrtvama pokoljâ koje je sudbina, samo Bogu svojstvenom alkemijom, preobrazila u najmoćnije i najslavnije borce za slobodu. Čak iako većina ubijenih nikada nije držala u rukama nijedno ubojito oružje; čak i kada su u pitanju onemoćali starci; čak i kad je riječ o ženama, al’ i djevojčicama, silovanim pa onda ubijanim, prije no što su i stasale da i same postanu nečije supruge i majke; čak i kad je u nasilnoj smrti, ko na koncert Životu, skupljena sva mladost jednog grada, sva njegova djeca; čak i kad su dojenčad otrgnuta s majčinskih grudi… da ih sve, mrtve, poje vode Drine, u koju su bačena njihova iznakažena tijela…
  … a sve to u pomamnom hodu kroz Bosnu hordi koje su htjele zbrisat sa lica ove prelijepe zemlje jednu vjeru; i bijele puti. Pa onda i njene bogomolje, i njenu bosansku domaju, njen bh. najuži zavičaj.
  Kraljevi, i carevi, i predsjednici, i političari kalibra prethodnih, nisu ništa, ili sasma su malo učinili da spriječe zločine. Zato, lijepo od njih što se nisu pojavili u Višegradu 26.05.2012, na masovnoj dženazi muslimanima ovoga grada, exhumiranim sa dna njihove Drine, ne jednom u povijesti bojenom krvlju onih koji su se nastanjivali na njenim obalama, povezujući se mostovima, i vjerom u ljudskost.
  Ali je Sudbina ovaj put i samoj rijeci priredila iznenađenje. Preoblikovana i preimenovana u svom toku ispod Višegrada u Jezero Perućac, mislili su, Drina više neće znati da priča. Ali je progovorila više nego ikad prije. Trebalo je samo nakratko zaustavit mehanizam tehnike i zaborava, pa da Drina ispriča kako je postala bešikom za poubijanu višegradsku nejač, a za odrasle, mjestom za stanku na putu u vječni počinak. Ona će, ako ne o svima, ispričati svijetu priču bar o šezdedest i šest njih ubijenih u lukićevskim orgijama, od kojih dvadesetidvije priče o djeci kojima je bila, sve ove godine, i mati, i kolijevka.
  Među ekshumiranim, otrgnutim od Brane (zaborava) bili su i posmrtni ostaci časnog džamijskog imama iz Višegrada, šehida Safet ef. Karamana, u povodu kojeg i šaljemo ovu
  PETICIJU ZA PREIMENOVANJE DŽAMIJE U VIŠEGRADU U KOJOJ JE SLUŽIO IZ
  CAREVA
  U
  DŽAMIJA ŠEHIDA SAFET EF. KARAMANA
  Sigurni smo da bi broj potpisanih bio daleko veći, da je bilo moguće obići sve krajeve u kojima je čestiti teolog, filozof i džamijski imam, Safet ef. Karaman djelovao (Konjic, Čapljina…), ili dokle je stigla lijepa riječ o tom iskrenom, skromnom Alllâhovu robu, misliocu vjere, i branitelju svoje domovine. Vjerujemo da će ona biti uvažena i s obzirom na to da, kako je poznato, sva bosanska ulema dijeli isto divljenje prema Safet ef. Karamanu, koje je glasno izraženo i prilikom klanjanja dženaze njemu i njegovim džematlijama, prošle tužne i posljednje majske subote 2012.
  Još jednu nadu donji potpisnici nude naslovljenima na provjeru: da će, umjesto carskih i kraljevskih i sličnih imena, mnoge džamije u Bosni i Hercegovini biti preimenovane u imena onih s kojima se one ruše, ali i ponovno uzdižu iz krša povijesti, s ezanima koji ne prestaju pozivati žive na molitvu samo -­‐ Jednom Bogu.
  Salamun alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh! Sarajevo, 30. 05. – 11. 06. 2012.
  P O T P I S N I C I : Kopije oko 2.500 potpisa iz Sarajeva (uključujući Višegrađane sa sadašnjim mjestom boravka u Sarajevu), Sanskog Mosta, Bihaća, Mostara, Podveleža, Blagaja, Konjica…)
  Dostavljeno:
  -­‐ Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Sarajevo (poštom, nakon što je Protokol odbio primate lično donesen materijal)
  -­‐ Medžlisu Islamske zajednice, Višegrad (poštom)
  -­‐ medijima (mailom)

  Učinak: APSOLUTNA ŠUTNJA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: